Дропшипинг - лесен бизнес от дома или мисия невъзможна

Преди няколко години в пространството за електронна търговия имаше много шум за дропшипинга. Много предприемачи разбраха, че могат да използват силата на интернет, за да правят пари с минимални инвестиции. Тази година шумотевицата около дропшипинга малко затихна и заради данъчните изменения от 01.07.21 и амбициозните предприемачи сега се чудят дали все още има пари в този бизнес модел и струва ли си да се включат. Краткият отговор? Зависи. В тази статия ще обсъдим какво е дропшипинг, преди да изложим плюсовете и минусите. Имайки предвид това, ще определим какъв вид предприемачи биха спечелили най-много от дропшипинга. В заключение, ще ви оставим няколко полезни съвета за постигане на успех в дропшипинга.

Какво е дропшипинг?

 Dropshipping  (Дропшипинг )е бизнес модел за електронна търговия, който включва изпълнението на поръчки на външен изпълнител на доставчик или партньор за изпълнение. Dropshippers ( Дропшипърите ) не разполагат със собствени складове, което им помага да поддържат много ниски режийни разходи. С дропшипинг търговецът обикновено продава продукти, които са разработени, произведени и опаковани под името на друга марка. Dropshippers могат да продават на B2B пазар за електронна търговия или на собствен независим уебсайт. Мнозина избират утвърдена платформа, защото тя е по позната на търсачките и по - бързо стигат до крайния клиент.. Това значително улеснява привличането на трафик към магазина ви и в крайна сметка реализира продажби. Dropshipper може да продаде всичко - от ризи до авточасти. Докато можете да намерите доставчик, който да изпълни вашите поръчки за конкретен продукт, можете да го продадете.

 

8 плюса на дропшипинга Има много предимства на дропшипинга, поради което той стана толкова популярен сред предприемачите. Нека да видим защо дропшипингът е толкова гореща тема в индустрията за електронна търговия.

  1. Евтино за започване Един от най-привлекателните аспекти на дропшипинга е, че е много евтино да започнете. Тъй като трета компания управлява склада  ви, не е нужно да инвестирате в активи. Някои пазари за електронна търговия, включително AliExpress, ви позволяват да започнете да продавате безплатно и да начислявате комисионна само за продажбите, които правите. Някои предприемачи твърдят, че са започнали без абсолютно никакви пари, но има няколко малки инвестиции, които препоръчваме да направите. За начало се нуждаете от надеждна компютърна и интернет връзка. Първата инвестиция, която е нужно да се направи, е проби от продуктите, които ще продавате. Искате да сте сигурни, че вашият доставчик предлага висококачествени продукти (или поне качеството, което очаквате). Ако ги видите лично и усетите материалите, от които са направени, ще получите много по-добра представа за качеството на продуктите.

  2. Също така е добра идея да регистрирате бизнеса си, за да създадете юридическо лице, фирма, вместо да действате като физическо лице. Това ви защитава в случай, че има някакви правни проблеми по линия. Това също помага да се поддържа всичко правилно за плащане  на данъците. Цената на това варира, но можете да се свържете с нас за да ви консултираме по отношение на създаването на компания и последващото счетоводство и данъчно облагане.  Не бива да подценявате тази стъпка. По - добре да отделите средства в началото за това, но  да имате данъчната защитата, която си заслужава. 

  3.   Друг атрактивен аспект на дропшипинга е, че започването е доста просто. Основните неща, които трябва да направите, за да създадете своя дропшипинг бизнес, включват избор на ниша, избор на продукти, намиране на надежден доставчик, създаване на онлайн магазин и продажба на вашите продукти. Това може да звучи много, но когато правите стъпка по стъпка, това е много управляемо. Изпълнението и изпращането могат да се усложнят, така че чрез възлагане на тази част от процеса на търговия на дребно си спестявате тонове главоболие. Тази стъпка сама по себе си изисква поредица от фино настроени процеси и наблюдение на логистиката, така че премахването на това прави стартирането толкова по-лесно. 

  4.  Не се изисква управление на складови наличности Управлението на склада може да бъде много досадно. Трябва да следите текущия брой на артикулите и да изучавате справки или складова програма, за да поддържате наличностите  си в съответствие с текущите изисквания. Освен това трябва да организирате и управлявате физическите продукти, когато са във вашия склад. Тези неща не са непременно трудни, но отнемат много време. Изпълнението на аутсорсинг означава, че не е нужно да се притеснявате за тези монотонни задачи. Вашите партньори за изпълнение ще се справят с цялото управление на инвентара вместо вас.

  5.  Тестването на продукти е просто Като предприемач може да дойде момент, в който искате да разширите своите предложения и да тествате нови продукти. Дропшипингът улеснява тестването на продукти без никакъв риск. Всичко, което трябва да направите, е да видите дали настоящият ви доставчик предлага продукта, който искате да започнете да продавате, или да намерите друг, който го прави, и да го добавите към вашия онлайн магазин. По този начин не е нужно да инвестирате тонове пари, за да видите дали продуктът ще работи или не. Тъй като рискът е толкова минимален, можете да експериментирате с толкова продукти, колкото изберете. 

  6.  Не се изисква физическо местоположение Ако нямате склад, нямате нужда от център за изпълнение. Можете да започнете бизнес с дропшипинг извън апартамента си или дори на път. Това не само е невероятно удобно, но ви спестява много пари от наем и комунални услуги или разходи за закупуване на склад. 

  7.  Нискорисков Dropshipping е бизнес модел с много нисък риск. Тъй като няма много първоначална инвестиция, не губите много, ако се мъчите да правите продажби или ако решите да излезете от бизнеса. Единственото нещо, което губите, е времето, което сте вложили. 

  8.  Изградете пасивни доходи Когато са правилно създадени, бизнесът с дропшипинг може да се превърне в стабилен поток от пасивни доходи. Това означава, че ако можете да овладеете автоматизацията, можете да седнете и да наблюдавате как се продават продажбите и банковата Ви сметка се пълни. Най-добрият начин да направите това е да използвате надежден  онлайн магазин, който автоматично изпраща поръчки до вашия партньор за изпълнение. 

В заключение:    Dropshipping бизнесите са относително лесни за мащабиране, защото не е нужно да се притеснявате, че ще излезете с капитал, за да купите по-голямо физическо място, да наемете допълнителен персонал за изпълнение или да инвестирате в допълнителни складове. Всичко, от което се нуждаете, е партньор за изпълнение, който може да реализира големи обеми продажби. Можете да мащабирате бизнеса си, като разширите рекламни и маркетингови стратегии за съдържание или като предложите допълнителни продукти.

6 минуса на дропшипинг Въпреки че има много положителни страни за дропшипинга, има няколко забележителни недостатъка, които трябва да отбележим. Нека да разгледаме. 

1. Трудно е да се изгради марка Тъй като трета компания произвежда и изпълнява вашата поръчка, вашите клиенти няма да имат много контакти с вашата марка след първоначалната поръчка, особено ако продавате на голям пазар за електронна търговия. Тъй като продуктите, доставени на вашите клиенти, вероятно ще имат име и лого на друга марка, те могат да отидат директно в магазина на тази марка, ако искат да направят друга покупка. За съжаление не можете да направите много по въпроса, тъй като става въпрос за територията. Това е един сценарий, при който все още можете да печелите пари, без да имате марка, но ако искате да предприемете бъдещи проекти или начинания под една и съща марка, все пак ще трябва да изграждате от нулата. 

2. Ограничен контрол върху клиентската реакция.  Тъй като не изпълнявате поръчки, имате ограничен контрол върху клиентските отзиви. Пратките могат да се доставят с липсващи артикули или с повредени опаковки. Елементите могат да бъдат забавени след пристигането им. Всичко това е в ръцете на доставчика. Най-много, което можете да направите по този въпрос, е да изберете надежден доставчик, на когото можете да разчитате да свърши работата както трябва. Призоваваме ви да разгледате отзивите и препоръките на различни доставчици, за да видите колко добре са работили с други дропшипъри. 

3. Без отстъпки на едро Тъй като доставчикът плаща за складови, трудови и други разходи, които влизат в управлението на изпълнението на поръчките, те не дават цени на дропшипъри на едро. Това е свързано и с факта, че дропшипър, който експериментира с бизнес модела или новите продукти, може да не закупи минималното си количество за поръчка по време на връзката си. Тъй като доставчикът няма да поеме тези разходи, дропшипърът ще трябва. Това ще повиши разходите за единица, потенциално по-близо до цените на дребно, отколкото до цените на едро. 

4. Силно конкурентен Тъй като има толкова ниска бариера да започнете с дропшипинг, има хиляди и хиляди дропшипинг бизнеси. Някои от тези търговци може да имат много сходни идеи с вашите. Това създава много висока конкуренция. Ако обаче проявите креативност как и къде представяте продуктите си, е по-лесно да се издигнете над конкуренцията.

 

5. Маржовете на печалбата са относително ниски Както споменахме, стартирането на бизнес с дропшипинг е доста лесно, тъй като вашите партньори за изпълнение се справят с трудната част от работата. Въпреки това, вие плащате за удобството. Доставчиците, които се грижат за изпълнението, не дават цени на дропшипъри на едро. Това включва допълнителни такси за изпълнение на края на сделката. Тези повишени разходи за единица намаляват маржовете на печалба значително в сравнение със стандартното изпълнение на електронната търговия. 

6. Доставчиците могат да отпаднат Винаги има шанс да изгубите доставчиците . Някои може да изчезнат, а други просто да спрат да носят нужните ви продукти. Ако не планирате правилно, това може да доведе до големи проблеми за вашия бизнес. Това определено е неудобство, ако нямате резервни опции. 

За кого е подходящ дропшипингът? Има много плюсове за дропшипинга, които надхвърлят малкото минуси за някои предприемачи. Този бизнес модел е уникален, така че е идеален за някои уникални видове предприемачи. Dropshipping е особено подходящ за няколко различни типа предприемачи. Цифровите номади или хората, които пътуват по света и работят изключително онлайн, намират модела на дропшипинг за ценен, защото е устойчив за техния начин на живот в движение. Също така е чудесно за предприемачи, които се нуждаят от начин да спечелят пари, за да ги вкарат в други бизнес начинания. Новите предприемачи могат да експериментират с този бизнес модел, за да се научат как да управляват основен бизнес, докато се опитват в дигиталния маркетинг. Dropshipping не е за предприемачи, които искат да произвеждат и продават собствени продукти или да изградят огромна марка. Също така не е чудесен вариант, ако искате да „бързо забогатеете“, защото въпреки че е сравнително лесно да направите първите си печалби, маржовете  не са големи. 

 

 Няма правилни или грешни отговори, когато става въпрос за стартиране на бизнес и дропшипингът не прави изключение. Можете да станете толкова креативни, колкото искате. Има обаче няколко най-добри практики, които са помогнали на другите да постигнат успех в миналото. Нека да разгледаме няколко от най-добрите съвети за стартиране или развиване на бизнес с дропшипинг. Не го усложнявайте. Когато започвате с дропшипинг, важно е да го направите опростен и да изграждате, докато вървите. Това е особено случаят, ако сте нов в предприемачеството. Започнете с един доставчик и може би дори с един продукт, ако все още забелязвате бизнес модела. Винаги можете да добавите повече, докато нещата напредват и ви става по-удобно. Не искате да се смазвате от самото начало, защото това е сигурен път към бързо изгаряне. Партнирайте с надеждни доставчици Абсолютно важно е да си партнирате с надеждни доставчици. Това може да означава да им платите по-голям дял, но ако искате бизнесът ви да се развива добре, трябва да контролирате всички области на операцията, доколкото е възможно.  Приоритизирайте обслужването на клиентите Изграждането на лоялност на клиентите започва с предоставянето на страхотно обслужване на клиентите. Да имате на разположение телефонна линия или имейл адрес за клиентите, за да изразят своите нужди, да подадат жалби или да докладват проблеми.  Изберете горещ продукт Красотата на дропшипинга е, че можете да прескачате тенденциите, без да поемате риска. Ако има продукт, който в момента е Топ, намерете доставчик и го добавете към вашия магазин за дропшипинг. Един добър начин да видите какво търсят хората е като използвате инструменти за анализ на търсенето и планиране или Google Trends.  Винаги тествайте вашите продукти Всеки път, когато добавяте нов продукт към магазина си, не забравяйте да го тествате. Поръчайте единица за себе си, за да видите как изглежда и се чувства в реалния живот. Можете да използвате тези тестови единици, за да правите снимки за продуктовите си списъци и да създавате промоционално съдържание, така че това е печеливша. Пригответе се да поемете вината В случай, че нещо не е наред с поръчка, не можете просто да прехвърлите вината върху доставчика. Трябва да се примирите с него и да направите нещата както трябва с клиента, дори ако не чувствате, че вината е вашата. 

 И не на - последно място от къде да намерим Доставчици? Естествено  -  Китай.   

Alibaba.com - Гигантът на световния пазар е платформа за електронна търговия между предприятия (B2B). Производители, доставчици на суровини, търговци на едро и търговци на дребно се събират на този пазар, за да извършват търговия от всички краища на света. Тъй като Alibaba.com е B2B платформа, тя не е подходяща за изграждане на бизнес с дропшипинг. Повечето купувачи идват на Alibaba.com, за да купуват артикули на едро на цени на едро. Dropshippers се нуждаят от платформа за бизнес към потребител (B2C), за да се свържат с клиентите. AliExpress е препоръчан  от Alibaba Group и  е чудесно място за създаване на интернет магазин за  дропшипинг. Има още много платформи B2C, които предлагат дропшипинг ние сме проучили LightintheBox.

Целта ни не е да рекламираме AliExpress или LightintheBox,  а просто да покажем още един начин за стартиране на бизнес с нисък начален капитал. Естествено трябват предварителни познания, но все пак е една чудесна възможност за допълнителни доходи, работа от дома и натрупване на бизнес знания и умения, една възможност за старт в по - големия бизнес. 

Можете да прочетете и останалите ни публикации

Стартиране на бизнес в малкото населено място - Бизнесът играта на монополи на възрастните

Свободна практика или ЕООД  - кое е по изгодно

Пожелаваме на всички наши читатели успеха в бизнеса, който сами си пожелавате!

Статията подготви Ангелина Харизанова

 

 

Designconsult IT - design web motion outsourcing